Followers

background

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers

BiRtHdAy

Daisypath Happy Birthday tickers

Tuesday, March 15, 2011

15 Kelebihan Wanita Yang Anda Patut Tahu

 1. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.
 2. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadan,memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia daripintu syurga mana sahaja yang dia kehendaki.
 3. Aisyah r.a. berkata “Aku bertanya kepada Rasulullah S.A.W.,siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawabbaginda, “Suaminya.” “Siapa pula berhak terhadap lelaki?” JawabRasulullah S.A.W. “Ibunya.”              
 4. Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudaraperempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan,lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidikmereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginyaadalah syurga.
 5. Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya,derajatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan AllahS.W.T. dan orang yang takutkan Allah S.W.T. akan diharamkan apineraka ke atas tubuhnya.
 6. Doa wanita lebih makbul daripada lelaki keranasifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanyakepada Rasulullah S.A.W. akan hal tersebut, jawab baginda: “Ibulebih penyayang daripada bapak dan doa orang yang penyayang tidakakan sia-sia.”
 7. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, makaberistighfarlah para malaikat untuknya. Allah S.W.T. mencatatkanbaginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya1,000 kejahatan.
 8. Barang siapa yang membawa hadiah (barang makanandari pasar ke rumah)lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanyaseperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripadaanak lelaki. Maka barang siapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail A.S.
 9. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burungdi udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanyaberistighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya dandirekannya (serta menjaga sembahyang dan puasanya).
 10. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku(Rasulullah S.A.W.) di dalam syurga.
 11. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, makaAllah S.W.T. memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripadasuaminya (10,000 tahun).
 12. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada70 orang lelaki yang soleh.
 13. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-manapintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.
 14. Daripada Aisyah r.a. “Barang siapa yang diuji dengan se Suatudaripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepadamereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.
 15. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahu.

No comments:

Post a Comment